Doel

Doel van deze training is om de Financials inzicht te geven in hun rol bij een Lean transformatie proces. De Financial is bij uitstek de professional die positieve sturing kan geven aan het Lean denken binnen zijn of haar organisatie. Maar dan moet wel het roer om  want de bestaande informatiesystemen sturen niet of onvoldoende op het gewenste gedrag van medewerkers in een organisatie.

Voor deze opleiding is geen specifieke voorkennis nodig. Enthousiasme en leergierigheid is voldoende!

Inhoud

De Lean4Financials training bestaat uit een vijftal onderwerpen:

 • Waarom Lean4Financials en welke rol heeft de Financial hierin
  • De Financial is bij uitstek geschikt om een leidende rol te nemen. Hij/zij kent de organisatie van binnen en buiten en komt met alle medewerkers in contact
 • Standaard kostprijs versus Lean denken
  • Het traditionele standaard kostprijs systeem dateert uit de tijd waarin massa productie het streven was en efficiency belangrijker dan effectiviteit
  • Een systeem vooral ontwikkeld om voorraad te waarderen en gebaseerd op een systeem van standaarden
 • Lean transformatie proces
  • De eerste Lean principes (klant)Waardecreatie, Waardestroom en Flow gaan we in de organisatie borgen alvorens we het rapportage systeem gaan veranderen
 • Lean Cost Management systeem (Lean P&L, Lean Metrics en Target Costing)
  • Hoe vertalen we de Lean gedachte naar de traditionele rapportage tools van de Financial. We integreren de eerste drie principes in de oude vertrouwde KPI rapportages, maar dan anders !
 • Gedrag: structuur stuurt gedrag en maakt een cultuur
  • Welke bedrijfswaardes zijn er in jouw organisatie? Pas je Management by Objectives of Management by Values toe?

Deze onderwerpen worden over twee dagen verdeeld en bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk oefeningen. Alleen door te doen, ervaar je de kracht van Lean denken.

Certificering

Na afloop van deze training ontvang je een bewijs van deelname

Data en tarieven

De Lean4Financials training kost € 1395,- excl BTW. Je ontvangt het boek Kennismaken met Lean.

Data in 2022:

 • 22 en 23 september
 • 24 en 25 november

De trainingsdagen zijn van 9.00 tot 16.30 uur.

Locatie: Flierveldshoeve in Hengelo

Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 14 deelnemers

Deze training kan ook incompany gegeven worden. Neem voor meer informatie hierover contact op via info@trainingenlean.nl


  Wat wij belangrijk vinden in onze Lean4Financials training

  Theorie

  Je maakt als Financial kennis met de specifieke aspecten van Lean, waarbij jij bij uitstek de persoon bent die in de organisatie hier een voortrekkersrol in kan, of beter moet, spelen. De training wordt gegeven door een zeer ervaren CFO. Hij kan de theorie goed vertalen naar jouw financiële kader en je inzicht geven in je rol in het Lean transformatie proces.

  Praktijk

  Tijdens de trainingsdagen wordt met praktische voorbeelden uitgelegd hoe je als Financial invloed kunt hebben op de sturing op het gewenste gedrag van de medewerkers in je organisatie.

  Plezier

  Door het actief toepassen van het geleerde in spelsimulaties leer je al spelenderwijs. Daarnaast is de interactie met de mede cursisten vaak een bron van inspiratie en een feest van herkenning. Zo leer je ook met en van elkaar.