Doel

Heb jij al ervaring met Lean en verbeteren met behulp van de Lean technieken? Wil jij laten zien dat je een ervaren verbeteraar bent en met de dynamiek van verbetertrajecten om kan gaan? Wil je leren hoe je mensen in jouw werkomgeving kan enthousiasmeren en betrekken bij jouw Lean initiatieven? Dan is de Black Belt training geschikt voor jou!

Lean Productie SysteemDeze 3 daagse training zal je inzicht geven in de veranderdynamiek van organisaties en hoe je hiermee om kan gaan. Je leert jouw kijk op Lean goed te verwoorden, zodat je meer mensen in je directe omgeving kan betrekken bij het verbeteren.

Vereiste voorkennis

Je bent Lean Green Belt gecertificeerd en je hebt ervaring met het uitvoeren van verbetertrajecten.

Inhoud

In deze training deel je met andere ervaren verbeteraars kennis en inzichten over verbeteren met behulp van Lean technieken en principes. Je brengt je eigen ervaring mee met verbeteren en je bent in de gelegenheid om diverse zaken in je eigen praktijk toe te passen.

De training bestaat uit 3 dagen. De eerste 2 dagen zijn een blok waarin onderstaande onderwerpen worden behandeld:

 • Lean Cultuur en de impact van samen verbeteren
 • Hoe coach je mede-verbeteraars bij jou in de organisatie en hoe geef je feedback
 • Wat is jouw veranderverhaal
 • Hoe krijg je een verbetercultuur en hoe ga je om met weerstand / Nemawashi
 • Hoshin tenkai, hoe ontwikkel je een Lean Systeem
 • De basis van TMS,  het Toyota way Management System

Dag 3 is een reflectiedag en een co-productiedag. Iedereen deelt wat hij heeft toegepast in zijn organisatie. We staan stil bij wat is goed gegaan (successen vieren!) en waar behoefte aan is om verdere verdieping op te krijgen. In de tussenliggende periode bieden wij een platform waarin de Black Belts ervaringen kunnen delen.

Tijdens de training ligt de nadruk op het ontwikkelen van houding en gedrag die je succesvol maken in het toepassen van Lean. Hoe kun jij je verder ontwikkelen als Lean expert.

BLACK BELT PORTFOLIO

Zodra je je hebt aangemeld voor de Black Belt ontvang je van ons het Black Belt portfolio. Dit portfolio is een leidraad voor jou om allerlei opdrachten in je eigen praktijk uit te gaan voeren. Het reflecteren op je eigen handelen staat hierbij centraal. Het portfolio is onderdeel van je examen.

Certificering

Je behaalt het Lean Black Belt certificaat als je hebt voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • de training gevolgd
 • A3 / verbeterproject in je eigen praktijk hebt afgerond
 • portfolio volbracht*
 • het mondeling examen over je A3 en portfolio met een voldoende afgelegd

*Een Lean expert word je op je eigen werkvloer en niet in het trainingslokaal. Voorafgaand en na afloop van de training breng je je eigen portfolio op orde. Het portfolio bestaat uit diverse opdrachten die je in je eigen praktijk uitvoert.

Je hebt keuze uit twee certificeringsmogelijkheden:

 • Het Ngenious Black Belt examen bestaande uit een theorie examen en een mondeling examen o.b.v. een praktijkopdracht en reflectiepaper, inclusief begeleiding (€550,- exclusief BTW).
 • Het IIBLC Black Belt examen bestaat uit een theorie examen en praktijkopdracht (€550,- exclusief BTW, prijs onder voorbehoud van wijzigingen IIBLC)

Data en tarieven

De Black Belt training kost 2195,- excl BTW.

Data 2023 voor de 3-daagse Black Belt:

 • 4 en 5 december 2023 en 12 juni 2024

Data 2024 voor de 4-daagse Black Belt. Kosten 2995,- + 550,- examenkosten excl BTW

 • 17 januari, 14 februari, 13 maart, 10 april – locatie Uniplaza in Culemborg
 • 6 en 7 juni 2024, 19 september en 11 december 2024 – locatie Flierveldshoeve in Hengelo (ov)
 • 28 augustus, 18 september, 9 oktober, 20 november – locatie Uniplaza in Culemborg
 • 12 en 13 december en 2024, 20 maart 2025 en 11 juni 2025 – locatie Flierveldshoeve in Hengelo (ov)

De trainingsdagen zijn van 9.00 tot 16.30 uur.

Groepsgrootte: minimaal 4 en maximaal 12 deelnemers

Deze training kan ook incompany gegeven worden. Neem voor meer informatie hierover contact op via info@trainingenlean.nl

  Gegevens factuur


  Wat wij belangrijk vinden in onze Black Belt training

  Theorie

  De theorie van de Black Belt is gebaseerd op ons boek Lean Management Systeem en onze eigen kennis opgedaan in Japan. Op basis van het boek de Lean Manager ontdekken we op een interactieve manier ieders inzichten en maken de vertaalslag naar je praktijk

  Portfolio

  Het porfolio is je houvast gedurende je Black Belt traject. Op basis van diverse opdrachten ga je leren in je eigen praktijk en reflecteer je continu op je eigen handelen.

  Plezier

  Een prettig leerklimaat vinden wij belangrijk. Daar hoort bij dat we samen harmonieuze lesdagen hebben waar gelachen en geleerd wordt.